De fronsrimpel is de rimpel tussen de wenkbrauwen. Hij is vooral goed zichtbaar wanneer u fronst, vandaar de naam. Hij wordt dan ook wel geassocieerd met boos kijken. Bij de een is een fronsrimpel meer zichtbaar dan bij de ander. Maar hoe ontstaat de fronsrimpel? En hoe kunt u deze verminderen? In deze blog vertel ik u meer.
Hoe ontstaat een fronsrimpel?
Een fronsrimpel ontstaat door spieren bij de wenkbrauwen. Deze spieren zorgen ervoor dat de huid beweegt wanneer u bijvoorbeeld boos kijkt. Als we jong zijn, is onze huid flexibel. Dit betekent dat de huid gewoon weer terug in vorm komt, zodra de spieren zich ontspannen. Maar, zodra we ouder worden, kan dit veranderen. Onze huid wordt minder soepel en wanneer de spieren zich ontspannen, zal er een lijntje tussen de wenkbrauwen zichtbaar blijven. Dit is de fronsrimpel.
De spieren die de fronsrimpel veroorzaken, gebruikt u heel veel. Het is dan ook logisch dat een fronsrimpel een van de meest voorkomende rimpels is. Wanneer de rimpel zichtbaar wordt, is afhankelijk van veel factoren. Zo spelen genetische factoren en het ouderdomsproces een rol. Maar gemiddeld zien we dat de fronsrimpel ontstaat vanaf een leeftijd van 25 jaar. Wanneer de fronsrimpel eenmaal zichtbaar is, gaat deze niet meer weg. Omdat de huid haar elasticiteit verliest, wordt de fronsrimpel eigenlijk alleen maar meer zichtbaar.
Fronsrimpel verminderen
Om een fronsrimpel te verminderen, moet u zich bewust zijn van de oorzaak. Dit is de spierspanning van fronsspieren. Nu kunt u zich natuurlijk voornemen om niet te fronsen, maar dit is erg moeilijk. De beweging om te fronsen gebeurt op een natuurlijke manier en is daardoor moeilijk om af te leren. Daarom kiezen clienten ervoor de fronsrimpel te verminderen met Botox of Azzalure (vormen van Botuline Toxine A). Botox zorgt er namelijk voor dat spierspanning afneemt. De fronsspier ontspant zich hierdoor, waardoor de huid niet meer kan vervormen. Hierdoor blijft de huid glad en vermindert of verdwijnt de fronsrimpel.
Botox bij een fronsrimpel
Wanneer u de fronsrimpel laat behandelen met Botox, worden kleine hoeveelheden Botox bij de fronsspier geïnjecteerd. Het zijn meestal vijf kleine prikjes; een tussen de wenkbrauwen en twee boven elke wenkbrauw. Het resultaat is niet direct merkbaar. Botox heeft namelijk even de tijd nodig om optimaal te werken. Na maximaal twee weken is het resultaat zichtbaar en de spierkracht afgenomen. U kunt dan niet meer of veel minder fronsen en de fronsrimpel is daardoor verdwenen. Alleen het krasje in de huid zal nog zichtbaar zijn, maar ook die kan op de langere termijn geheel verdwijnen.
Het effect blijft ongeveer drie tot zes maanden merkbaar. In deze periode neemt het effect van de Botox geleidelijk weer af. Het is dus niet zo dat u ineens weer kunt fronsen, maar de spierkracht zal beetje bij beetje weer toenemen. Merkt u dat u weer meer kunt fronsen? Dan is het verstandig de behandeling weer te herhalen. Dan bent u het punt dat de spierkracht volledig is toegenomen namelijk voor en blijft het effect van Botox langer zichtbaar. Stopt u met Botox behandelingen bij de fronsspier, dan zal de spier zich langzaam herstellen en uiteindelijk de fronsrimpel weer volledig zichtbaar zijn.
Heeft u vragen over de behandeling van de fronsrimpel? Neem dan contact op of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.